Schaapjes tellen in nieuw kinderdagverblijf (Kontich) | Gazet van Antwerpen

2021-12-27 17:51:33 By : Mr. Robin Chen

Zelfs de kinderfietsjes zijn schaapjes. Marijke, Inge en Jitse staan klaar om achttien ukjes met de beste zorgen te omringen.  — © Bart Roggeman

Inge Sel (35) is aan het aftellen. Op 3 januari kan ze haar kinderdagverblijf Het Schaapje, op de hoek van de Mechelsesteenweg en Wildemansstraat, waar ze zo lang naar heeft uitgekeken, eindelijk openen. Samen met zus Marijke (39) en Jitse Aerts (19) heet ze er achttien kindjes tussen 0 en 3 jaar welkom.

Bij het binnenkomen, vallen meteen de vele lichtinval, de open ruimte en zachte kleuren op. En als we alle schaapjes in en om het gebouw zouden tellen, zouden we ongetwijfeld al zijn ingedommeld. Inge en haar team hebben in Het Schaapje een rustgevende omgeving gecreëerd die in Scandinavische stijl baadt.

“Ik was direct verliefd op het gebouw”, zegt Inge. Vroedvrouw van opleiding was ze dertien jaar werkzaam in de materniteit van een ziekenhuis. “Door een fusie moest ik een keuze maken en kwam ik in het daghospitaal terecht. Maar ik miste de kindjes”, vertelt ze.

Toen ze over haar plannen vertelde, klonk dit bij zus Marijke meteen als muziek in de oren. Zij is een kinderverpleegkundige met vijftien jaar ervaring. “Dat is tegelijk ook waar we het verschil kunnen maken. Doordat we beiden een medisch diploma hebben, kunnen we ook kindjes opvangen met bijzondere noden zonder dat we daar iemand extern moeten voor ‘inhuren’.”

Met de in juni als kinderverzorger afgestudeerde Jitse Aerts vonden de zussen ook een jonge, enthousiaste mannelijke kracht om het team te komen vervoegen. Met z’n drieën kijken ze er enorm naar uit om van start te gaan.

De inrichting van het kinderdagverblijf bevat een aantal opvallende elementen. “We hebben bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan ergonomie met een aantal principes die we haalden in Nederland waar ze op dat vlak al een stapje verder aan staan. In plaats van mee op kleine stoeltjes aan een tafeltje te zitten om te eten, hebben we een grote bank met aangepaste kinderzitjes. We hebben ook een aantal ‘evacuatiebedjes’ op wieltjes in geval van nood. Bij de veiligheidsinspectie was de brandweer aangenaam verrast.”

De bedjes staan klaar. — © bar

“We hebben ook vloerverwarming aangebracht zodat het voor de kindjes, die toch vaak op de vloer spelen, het hele jaar door aangenaam is”, voegt Inge nog toe.”Om een rustgevende omgeving te creëren, hebben we bewust ook geen felle kleuren gebruikt. Het speelgoed zorgt wel voor genoeg contrast.”

Een andere bewuste keuze is de beperking toch achttien kindjes.”We zouden tot 34 kindjes kunnen opvangen, maar dan moet er een opsplitsing worden gemaakt in groepen naargelang de leeftijd. Dat doen we bewust niet. De jongsten kunnen bepaalde dingen leren van de anderen.”

Het team van Het Schaapje met Marijke, Inge en Jitse is er klaar voor. — © bar

Wie benieuwd is naar Het Schaapje had in principe aanstaande zaterdag een kijkje kunnen komen nemen tijdens een opendeurdag, maar vanwege de coronmaatregelen moest deze worden geannuleerd. “We gaan nu een filmpje met een virtuele rondleiding op onze website plaatsen.”

Voortaan biedt de gemeente Schilde op zeven locaties gratis wifi aan.

Op 31 december zullen opnieuw heel wat kindjes Nieuwjaarke Zoete zingen van deur tot deur. De …

Maandag werd in de Sluizenstraat een gans aangereden, met dodelijke afloop voor het dier. Chantal …

Voor het eerst slaat een wolf toe in poldergemeente Stabroek. Vijf schapen van hobbyboer Jef …